Голубці із Сонячного стали нематеріальною спадщиною України |
Лемківські голубці із Сонячного на Донеччині визнали нематеріальною спадщиною України. Традиція приготування голубців із картоплею із Сонячного, що на Донеччині, поповнила перелік елементів нематеріальної спадщини України. Які бувають види страви і як їх готують лемки?
Про це інформує Міністерство культури та інформаційної політики України.
Йдеться про традицію приготування і споживання пісних голубців із картоплею, які роблять господині із села Сонячне Волноваського району. Важливою є й дата такого рішення, адже різдвяний стіл, за традиціями лемків, не може обійтися без голубців.
Тепер місцева громада має подати Міністерству культури та інформаційної політики України план охорони цієї страви на 5 років.
Традиційну страву “Лемківські голубці з картоплею” готують за двома рецептами: це пісні голубці до Святої вечері та звичайні (або святкові).
Для обох рецептів потрібна білокачанна капуста, листя якої необхідно відварити у підсоленій воді. Для начинки – терта на дрібній тертці та товчена картопля в рівних пропорціях, сіль перець, часник. В начинку до пісних голубців додають смажену цибулю на олії та гриби. Пісні голубці тушкують на томатній підливі.
Пісні голубці є обов‘язковою стравою на Святвечір. Вже наступного дня, на Різдво, подають картопляні голубці із м’ясною начинкою та зі сметаною.
Історя появи лемків на Донеччині
У селі Сонячне Волноваського району у 1951 році знайшли притулок українці, які стали жертвами четвертої широкомасштабної акції переселення (примусове виселення українців Західної Бойківщини та Лемківщини з територій, які відходили до Польщі). Це село стало одним із багатьох куточків, де лемки-переселенці знайшли свою домівку, свою другу малу батьківщину. У 1951 році до тодішньої Красновки (нині Сонячне) переселили 115 родин (загалом 528 людей).
Пісний варіант лемківських голубців
Інгредієнти Листя капусти з двох середніх головок
Картопля - 1 кг
Цибуля - 3 шт
Морква - 1 шт
Олія для смаження - 1 стакан
Гриби - 300 гр
Томат - 2 ст.л.
Сіль перець, часник — до смаку
Вода - 1 л
Як приготувати Капусту помийте і виріжте качан. Зніміть верхнє листя. Обрізки з капусти не викидаємо – вони знадобляться, щоб вистелити дно посуду, в якому готуватимуться голубці.
Закип'ятіть воду у великій каструлі, додайте 1 ч.л. солі. Киньте очищену капусту на кілька хвилин, щоб попарились. Коли вода знову закипить, починаємо виделкою акуратно відокремлювати листочки. Коли вони вистигли, обріжте акуратно грубі місця на листках капусти.
Начинка
0,300 кг картоплі відварюємо до готовності, як на пюре. Решту картоплі тремо на терці, як на деруни та одну цибулину. Решту цибулі можна подрібнити ножем. Обсмажуємо на сковороді у рослинній олії нарізану цибулю.
З'єднуємо всі інгредієнти для начинки: картопляне пюре, натерту картоплю та обсмажену цибулю, солимо і перчимо до смаку. Ретельно перемішуємо до однорідності.
На дно каструлі викладаємо залишки капусти та непридатне листя. Потім беремо лист капусти, викладаємо в нього приблизно 1 ст. л. картопляної начинки та загортаємо, формуючи голубець. Проробляємо те саме з рештою начинки і листочками, щільно викладаємо їх у каструлю.
Беремо приблизно 1 л холодної води та розчиняємо в ній 1,5 ч. л. солі та томат, перемішуємо та заливаємо голубці. Зверху голубці накриваємо листочками.
Ставимо тушити на слабкий вогонь – приблизно на 1,5 години.
Окремо підсмажуємо гриби та цибулю на олії та поливаємо засмажкою вже готові голубці. |
||
| ||
Найбільш читане
- Наслідки ворожих авіаударів по Краматорську: пошкоджено понад 30 будинків та ветеринарну клініку
- Як взаємодіяти з власними емоціями: чому важливо їх проживати
- Забезпечення житлових прав внутрішньо переміщених осіб. Про що говорить прийнятий закон
- Ворог обстріляв Краматорськ - є поранені (ФОТО)
- Право на пільги для сімей загиблих захисників і захисниць України: як і хто може їх оформити
Останні народні новини
- Онлайн шахрайства через месенджер Viber
- Стоматологічні кабінети зроблять більш доступними для людей з інвалідністю.
- Суперлюдяність в тренді! Сінево та Superhumans звітують про перші результати партнерства
- Коли голова правління ГО СГТ «Вітерець» виконає рішення суду?
- Відновлюємо чемпіонат України з кросмінтону
Даючи рекламу одночасно у дві газети - "Технополіс" и "Четвер", Ви заощаджуєте гроші, а реклама працює вдвічі ефективніше! Телефони відділу реклами:
(06264) 3-43-68
(06264) 3-57-44
050-855-05-12
Найкоментованіше
Опитування
Результати: 70
Погода у Краматорську
вологість:
тиск:
вітер: