Бактеріолог Краматорської районної філії ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» Валерія Орешкіна розповіли, як не "підчепити" сальмонельоз, збудником якого є патогенні мікроорганізми – сальмонели.
Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella.
Сальмонельоз становить медичну і соціальну проблему. Це зумовлено широким його поширенням, часто тяжким перебігом, особливо у дітей раннього віку і в літніх людей, можливістю хронізації процесу.
Сальмонельоз реєструють протягом року, частіше влітку.
Механізм передачі сальмонельозу
Механізм передачі сальмонельозу - фекально-оральний, бактерії виділяє хвора людина або бактеріоносій або тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни з фекаліями, сальмонели потрапляють в організм людини через рот, а в рот через брудні руки, кухонне приладдя або заражені продукти. Переважним шляхом передачі людині інфекції є харчовий.
ПІД ЧАС ПРИГОТУВАННЯ ЇЖІ НЕОБХІДНО ДОТРИМУВАТИСЬ ПРАВИЛ ОСОБИСТОЇ ГІГІЄНИ, ЧАСТІШЕ МИТИ РУКИ З МИЛОМ. НЕ ТОРКАТИСЯ ОДНОЧАСНО РУКАМИ ДО СИРИХ ТА ПРИГОТОВАНИХ М'ЯСНИХ СТРАВ
Продукти, що є фактором передачі сальмонельозу
М'ясо великої рогатої худоби та свійської птиці, риби гарячого копчення, ковбаси, сосисок, вершкового масла, сирів, кондитерських кремів, яєць, яєчного порошку, майонези (домашнього та промислового виробництва), готові термічно необроблені продукти – салати, фрукти, кондитерська продукція тощо. Рідше джерелом сальмонельозу може виступати вода.
У кисломолочних продуктах за температури +4°С сальмонели зберігаються протягом 48 годин, у молоці за кімнатної температури – до 4-10 діб, у холодильнику у сирах – від 7 до 13 місяців. У яйцях птахів сальмонели можуть зберігати життєздатність до 3-9 місяців, у ковбасних виробах – від 6 до 130 днів. Соління та копчення м’ясних продуктів не гарантує від зараження, оскільки у копченому м’ясі із 12-19% вмістом солі збудник зберігається до 75 днів.
Симптоми сальмонельозу та перебіг хвороби
Різке підвищення температури, ломота в м’язах, блювота і розріджені випорожнення від 3 до 20 разів на день, слабкість, запаморочення, головний біль, озноб, з’являються болі в шлунку, біля пупка, калові маси досить швидко набувають водянистий, пінистий характер, смердючий, іноді відзначається їх зеленуватий відтінок. Симптоми хвороби з'являються через 6-72 години (зазвичай через 12-36 годин) після поглинання Salmonella. Зазвичай у дорослих яскраві симптоми сальмонельозу закінчуються до 5 дня, але остаточне одужання і нормалізація шлунково-кишкового тракту затягується на 10-14 днів. Симптоми сальмонельозу протікають відносно легко, і в більшості випадків пацієнти одужують без спеціального лікування. Однак у деяких випадках, особливо у дітей та літніх пацієнтів, пов'язане з хворобою зневоднення може ставати важким і становити загрозу життю. Ускладнення перебігу хвороби це зневоднення.
Профілактичні дії
- м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
- не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без вкрай важливого ветеринарно-санітарного контролю. При приготуванні страв із птиці, не торкайтеся до інших продуктів.
- перед вживанням слід ретельно вимити яйця, особливо домашні.
- всі продукти, що швидко псуються потрібно зберігати у холодильнику.
- під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Скажімо, ножі, дошки – окремо для сирого м’яса і готових виробів. Це вкрай важливо для запобігання вторинного зараження сальмонелами виготовлених страв із сирих продуктів;
- необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо не має умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук.
Діагностика сальмонельозу
Діагностика сальмонельозу включає огляд та виявлення скарг хворого, визначення шляху зараження (виявлення контакту з хворим на інфекційну діарею або вживання води або продуктів харчування, небезпечних щодо сальмонельозу).
Найкращим із існуючих тестів на підтвердження сальмонельозу є виявлення сальмонел у калі, блювотних масах, промивних водах шлунку бактеріологічним методом, його можна провести в мікробіологічній лабораторії Краматорської районної філії ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ».
Дослідження продуктів та води на сальмонельоз
В мікробіологічній лабораторії Краматорської районної філії ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ» проводяться дослідження для виявлення патогенної мікрофлори, зокрема бактерій роду Salmonella:
- в продуктах харчування (сировина, кулінарні вироби тощо), змивах, воді;
- за заявою замовника, за планом бюджетної програми, при спалахах в закладах міста тощо.
|